Samorządowa Marka Roku

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

• Progresja podatkowa wzrośnie, ale niewiele

Rząd wyda 10 mld zł na reformę, która ma obniżyć klin podatkowy dla najsłabiej zarabiających. W efekcie jednak wciąż będziemy wśród krajów z małymi różnicami obciążeń. Klin podatkowy w Polsce, czyli różnica między kosztami zatrudniania (wynagrodzenie netto, podatek i różne składki) a tym, co pracownik dostaje do ręki, nie jest wielki na tle innych krajów. Ale wyróżnia nas to, że klin jest praktycznie płaski. To znaczy, że relatywna wysokość obciążeń nałożonych na niskie zarobki jest prawie taka sama jak na wyższe płace. W 2018 r. było to odpowiednio 35,1 proc. i 36,3 proc. – wynika z danych OECD. Różnica w klinie wynosiła zaledwie 1,2 pkt proc.

• Od 18 kwietnia zaczną obowiązywać e-faktury

Oszczędność czasu, pieniędzy i środowiska, zmniejszenie liczby zatorów płatniczych oraz fałszywych faktur w obiegu – to tylko niektóre korzyści z e-fakturowania.

• Ministerstwo Cyfryzacji tworzy interaktywną bazę samorządowych innowacji

Samorządy wdrażające nowe technologie i innowacyjne rozwiązania powinny zgłosić swoje projekty do interaktywnej bazy innowacji, którą tworzy Ministerstwo Cyfryzacji.

• V Europejski Kongres Samorządów

W dniach 8-9 kwietnia 2019 w Krakowie odbędzie się V Europejski Kongres Samorządów będący platformą wymiany poglądów oraz miejscem spotkań liderów samorządowych, elit regionalnych z przedstawicielami administracji państwowej, organizacji pozarządowych i biznesu.

Podczas Kongresu przewidziany jest zróżnicowany program, na który składać się będzie siedem ścieżek tematycznych, obejmujących ponad 80 wydarzeń: bloków programowych, raportów, paneli, warsztatów, wykładów, prezentacji oraz uroczystą galę.

Szczegółowe informacje, w tym rejestracja dostępne są na stronie: http://www.forum-ekonomiczne.pl/v-europejski-kongres-samorzadow/

23 listopada w Sangate Hotel Airport w Warszawie odbyła się Wielka Gala „Sylwetki i Marki Polskiej Gospodarki”. Uroczystość w znakomity sposób poprowadzili Dorota Gardias oraz Krzysztof Ibisz. Zgromadzonych gości powitał gospodarz wieczoru Pan Robert Składowski – Prezes Ogólnopolskiej Federacji Przedsiębiorców i Pracodawców Przedsiębiorcy.pl, który pogratulował obecnym ich sukcesów oraz podkreślił zaangażowanie Federacji w działania na rzecz promowania polskiej przedsiębiorczości.

W piątkowy wieczór, 22 czerwca br. w Sangate Hotel Airport w Warszawie odbyła się Wielka Gala „Polska Przedsiębiorczość”. Podczas gali poznaliśmy Laureatów Ogólnopolskiego Plebiscytu ORŁY POLSKIEGO SAMORZĄDU, realizowanego w ramach Ogólnopolskiego Programu SAMORZĄDOWA MARKA ROKU.